Tips voor het zelf leggen van tapijttegels.

 

Tapijttegels, je hebt ze in allerlei kleuren en maten en je kunt ze gemakkelijk zelf leggen. Maar hoe doe je dat nu precies? Ik heb vorige week zelf tapijttegels van Magic-Carpets in onze slaapkamer gelegd en geef hier wat tips en tricks!

Benodigdheden:

  • De tapijttegels
  • Een stanleymes
  • Schuimroller
  • Speciale tapijttegel lijm of dubbelzijdige tape
  • Rolmaat
  • Potlood
  • Slaglijnmolen of ander meet
  • Liniaal van staal
De benodigdheden kun je allemaal in de bouwmarkt vinden. Ik heb alles bij Hornbach gekocht.

Stap 1: Ondervloer

Is de vloer effen? Zo niet dan moet je eerst een ondergrond leggen. Als je vloer wel effen is kun je deze stap uiteraard overslaan. De ondervloer moet vlak en stroef zijn. Zorg er echt voor dat er geen onregelmatigheden in de vloer zitten.

Stap 2: Schoonmaken

Zorg dat de vloer waar je de tapijttegels wilt leggen goed schoon is. Stofzuig de vloer goed.

Stap 3: Antislip lijm

Gebruik altijd lijm dat speciaal is ontwikkeld voor tapijttegels. Je kunt hierbij denken aan speciale antisliplijm. Breng de anti-sliplijm aan met een schuimroller. Dit moet echt heel dun zijn en moet ongeveer driekwartier drogen.

Je kunt ook dubbelzijdige tape gebruiken maar vraag altijd advies aan de winkel, zodat je geen verkeerde producten gebruikt.

Stap 4: Bepaal de legrichting vloer

Je kunt tapijttegels op verschillende manieren leggen. Je kan ze bijvoorbeeld in één richting leggen, maar ook in verschillende richtingen zodat je een speels effect krijgt. Werk je idee van te voren goed uit zodat je er later niet achter komt dat je toch iets anders wilde of je bepaalde tapijttegels in een verkeerde richting hebt gelegd.

Stap 5: Bepaal het middelpunt

Begin niet met leggen langs de wanden. Waarom niet? Muren zijn vaak niet helemaal recht met als resultaat dat je tapijttegels straks scheef liggen.  Je kunt de tapijttegels dan ook het beste vanuit het midden leggen. Het is belangrijk dat je het middelpunt van de kamer goed opmeet met bijvoorbeeld een slaglijnmolen. Hierna bevestig je een tapijttegel direct op het middelpunt.

Stap 6: Tegels leggen

Nu kun je de andere tapijttegels strak tegen de middelste tapijttegel leggen en dit doorzetten. Uiteindelijk kom je aan bij de randen van de muren en moet je de tapijttegels waarschijnlijk bijsnijden. Meet op hoeveel je van de tapijttegel moet afsnijden en snij dit gedeelte af met een stanleymes en een stalen liniaal.

Als het goed is ligt je tapijtvloer er nu prachtig in! Zelf was ik echt blij verrast over hoe makkelijk het was om de vloer zelf te leggen en hoe mooi het resultaat is geworden. Heb jij nog goeie tips of tricks? Laat het dan weten!

 

Reacties zijn gesloten