Cleanroom classificaties uitgelegd: Zo kies je de juiste cleanroom voor jouw toepassingen

Tegenwoordig worden cleanrooms in steeds meer industrieën gebruikt. Cleanrooms worden over het algemeen geclassificeerd op basis van de hoeveelheid verontreinigende deeltjes in de lucht per kubieke meter. Het begrijpen van de verschillende cleanroom classificaties is essentieel om de juiste omgeving te kiezen die voldoet aan de specifieke eisen van jouw toepassing. Daarom hebben we in deze blog een overzicht opgesteld van de belangrijkste cleanroom classificaties en zodat je op basis hiervan de juiste cleanroom kunt kiezen die passen bij jouw unieke behoeften. 

 

Wat is een cleanroom

Voordat we dieper ingaan in de verschillende cleanroom classificaties, is het belangrijk om te begrijpen wat een cleanroom precies is. Een cleanroom, oftewel een hele schone ruimte, is een steriele werkomgeving waarin het aantal stofdeeltjes in de lucht geminimaliseerd wordt. Met stofdeeltjes bedoelen we in dit geval minuscule stofdeeltjes die niet met het blote oog te zien zijn. Door een cleanroom te gebruiken is de kans op besmettingsgevaar zo klein mogelijk. Dit is vooral van belang in industrieën met de productie van gevoelige elektronica, farmaceutische processen of wetenschappelijk onderzoek. 

 

ISO-Klasse

De meest belangrijke cleanroom classificatie is de ISO-klasse. Deze is opgesteld door de International Organization for Standardization (ISO), welke cleanrooms classificeren op basis van deeltjesgrootte. Ze stellen een jaarlijks gevalideerd rapportage op wat het stofarme milieu beschrijft waarin kleine deeltjes een mogelijk risico vormen voor de totstandkoming van een kwalitatief hoogwaardig product. De ISO-klasse varieert van ISO 1 (minimale verontreiniging) tot ISO 9 (maximale toegestane verontreiniging). Bij het selecteren van een cleanroom is het belangrijk een ISO-klasse te kiezen die geschikt is voor de vereisten van jouw productie- of onderzoeksprocessen. Wil je er zeker van zijn dat dit het geval is, laat dan een cleanroom met ISO certificaat ontwerpen door Highcare Cleanrooms.

 

Toepassingen en vereisten

Elke sector en industrie heeft unieke eisen wat betreft cleanroom classificaties. Zo is in de farmaceutische industrie vaak een ISO-klasse van 5 of lager noodzakelijk wanneer het gaat om het produceren van medicijnen, terwijl voor een assemblage in de elektronica-industrie een ISO-klasse van 7 vaak al voldoende is. Het identificeren van de specifieke vereisten van jouw toepassing is van vitaal belang bij het kiezen van de juiste cleanroom.

 

Luchtvolumestroom

Naast de ISO-klasse is het belangrijk om rekening te houden met de luchtvolumestroom. De luchtvolumestroom verwijst naar de hoeveelheid lucht die per minuut door de cleanroom circuleert. Door deze luchtstroom wordt de cleanroom steriel gehouden. Een hogere luchtvolumestroom zorgt ervoor dat deeltjes sneller verwijderd worden. Hoe hoog deze stroom moet zijn hangt af van de aard van de activiteiten die in de cleanroom plaatsvinden.

 

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Houd bij het ontwerpen van een cleanroom niet alleen rekening met de huidige, maar ook de toekomstige behoeften van je bedrijf. Een cleanroom die flexibiliteit en schaalbaarheid biedt maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om aan veranderende eisen te voldoen. Kies daarom voor modulaire cleanroom ontwerpen die kunnen worden aangepast aan groeiende productiecapaciteiten of wijzigingen in het onderzoekslandschap. Zo voorkom je dat je elke keer een geheel nieuwe cleanroom hoeft te laten ontwerpen, wat flink wat geld kan besparen. 

 

Door zorgvuldig rekening te houden met de bovengenoemde factoren, kun je de cleanroom laten ontwerpen die optimaal aansluit bij de eisen van jouw specifieke toepassing. Een weloverwogen keuze draagt bij aan de effectiviteit, efficiëntie en naleving van de hoogste normen binnen jouw bedrijfstak.