De Lean methode is het overwegen waard

Heb je een bedrijf en ben je op zoek naar mogelijkheden om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Heel goed, dan ben je hier aan het juiste adres. Wij helpen je graag met een stapje verder komen, met verder kijken dan je neus lang is en met het verbeteren van alle processen in je bedrijf. Een belangrijke stap daarin kan het implementeren van de Lean methode zijn. Wij zijn daar groot voorstander van en miljoenen anderen over de rest van de wereld ook. Waarom? Dat vertellen we je graag in deze blog. We zullen ingaan op waarom de Lean methode nou precies het overwegen waard is en wat het eigenlijk is. Lees je mee?

Wat is de Lean methode? 

First things first; wat is de Lean methode nou eigenlijk? Als je dit niet weet, kun je ook niet weten waarom deze het overwegen waard is. Als je het wel weet, kun je alvast doorgaan naar de alinea’s hieronder. Lean gaat uit van zo min mogelijk ‘verspilling’ binnen je bedrijf. Dat betekent niet (alleen) verspilling van bijvoorbeeld materialen en geld, maar ook van tijd, mankracht en alle andere resources in het bedrijf. Dit betekent dat processen en projecten optimaal uitgevoerd moeten worden. Alles moet zo efficiënt mogelijk worden ingericht en de Lean methode helpt je daarbij. Het zijn vastomlijnde technieken die gemakkelijk te implementeren zijn om projecten zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.  

Denken zoals de rest met de Lean methode

Natuurlijk, het verminderen van verspilling op elk niveau en gebied is belangrijk. Toch is dit nu per se dé reden om de Lean methode te implementeren in je bedrijf. Het heeft namelijk nog een ander, heel groot, voordeel voor het uitvoeren van processen. Lean is namelijk zeer populair binnen veel bedrijven over de hele wereld. Zoals in de inleiding genoemd, zijn er miljoenen groot fan van de Lean methode. Dit betekent dat er veel mensen zijn die ook zo denken. Die dezelfde technieken gebruiken en die dezelfde principes hanteren. Dit betekent dat, als je besluit Lean te gebruiken voor je bedrijfsvoering, je goed overweg kunt met veel andere bedrijven. Ze waarderen dat je op een bepaalde manier aan projecten werkt en jij begrijpt hoe zij aan projecten werken. Is dat fijn, of is dat fijn? 

Efficiëntie staat voorop

Dan is er natuurlijk het ‘standaard’ voordeel van de Lean methode; de ongekende efficiëntie die hier mee gepaard gaat. Dit zie je vaak terug in alle lagen van het bedrijf. Als je een project zo efficiënt mogelijk managet, zul je merken dat iedereen het beter doet en dat alles soepeler verloopt. Je hebt niet het idee dat je lang moet wachten op bepaalde mensen, je hebt niet het idee dat manschappen en materialen worden ingezet op een inefficiënte manier en ga zo maar door. Dit heeft ten gevolge dat je een prettige manier van werken neergezet hebt en dat je zonder moeite door het bedrijfslandschap navigeert dat je voor jezelf hebt gecreëerd. Bovendien zal je baas of zullen je werknemers tevreden met je zijn en zal het eindresultaat voor zichzelf spreken; jij hebt een geweldig project of product neergezet op de beste manier.