Je hebt een reddingsboot nodig. Bijvoorbeeld, omdat je als hulpverlener dienst doet bij een watersportevenement of wordt ingehuurd om te patrouilleren in een recreatiegebied. Je hebt dan niet alleen een snelle en goed wendbare boot nodig, maar ook een boot die goed uitgerust is. Wanneer je een RIB huurt moet je dus goed opletten dat de boot goed is uitgerust, de juiste lengte heeft en ook nog eens een goed vermogen heeft zodat je in een hoge snelheid naar het plaats van het incident kan varen. In onze blog vertellen we meer over de RIB en hoe deze als reddingsboot kan functioneren.
De Rigid Inflatable Boat of Rigid Hulled Inflatable Boat?
In de zoektocht naar een reddingsboot kom je waarschijnlijk twee termen tegen. RIB en RHIB. Feitelijk zijn het dezelfde boten, maar in landen zoals de Verenigde Staten wordt de term RHIB vaker gebruikt. In Nederland wordt RIB juist vaker gebruikt. RIB staat voor Rigid Inflatable Boat en RHIB staat voor Rigid Hulled Inflatable Boat. Deze speciale motorboten zijn sterker en beter dan rubberboten en dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat de bodem niet van rubber, maar van aluminium of hard polyester is gemaakt. Daarnaast zijn de romp en de tube een stuk steviger.
Goed uitgeruste reddingsboot
Een goed uitgeruste reddingsboot heeft meer dan alleen ruimte en snelheid. Denk bijvoorbeeld aan een handig navigatielicht, een marifoon en een oranje zwaailicht. Heb je op het water een zwaailicht nodig? Jazeker! Mensen in nood kunnen het zwaailicht zien en weten dan dat de redding nabij is, maar het waarschuwt ook andere vaarders en mensen in het water dat je met hoge snelheid nadert. Een goed uitgeruste boot heeft ook andere zaken aan boord, zoals een goed gevulde EHBO-doos, een brandblusser en nood peddels. Mocht de motor er onverhoeds mee ophouden.
Waarom een reddingsboot huren?
Waarom zou je een reddingsboot huren? Goede vraag en het antwoord is relatief simpel. Voor semi-professioneel en professioneel gebruik heb je in ieder geval een goede, stevige en vooral betrouwbare boot nodig. Een RIB biedt dan uitkomst en de boot is ook in te zetten bij uiteenlopende klussen en werkzaamheden aan of bij het water;
- Toezicht & handhaving
- Inspecties uitvoeren
- Reddingsboot of stand-by boot
- Het maken van foto- of filmopnamen
- Toezicht en hulpverlening tijdens sportevenementen
- Ondersteuning bij werkzaamheden aan bijvoorbeeld bruggen en rivieroevers
Zelf varen of een schipper huren?
Voor het besturen van een reddingsboot heb je doorgaans een vaarbewijs nodig. Of je een vaarbewijs nodig hebt is afhankelijk van het water waar je wil varen, de lengte en het vermogen van de boot. Heb je geen geldig vaarbewijs of mag je met jouw vaarbewijs niet in het water waar je moet werken varen? Dan kun je het beste een RIB met schipper huren. De schipper kent de boot door en door en heeft ook alle benodigde papieren om de RIB te mogen besturen. Je kunt ook zelf een vaarbewijs halen, maar in de regel ben je dan wel wat tijd en geld kwijt terwijl het evenement waarbij je als hulpverlener aanwezig moet zijn al veel sneller plaatsvindt.